Euroins România își cere intrarea în insolvență, separat de acțiunea ASF. EIG spunea că este o companie cu „o poziție financiară solidă”

Euroins România își cere intrarea în insolvență, separat de acțiunea ASF. EIG spunea că este o companie cu „o poziție financiară solidă”
Publicat: 27/04/2023, 15:20

Deși conducerea grupului bulgar a invocat, după retragerea autorizației de funcționare, „o poziție financiară solidă”, Euroins România a cerut întrarea în insolvență, separat de demersul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), conform convocatorului oficial consultat de Gândul. Până în prezent, instanțele au respins atât cererea asigurătorului de suspendare a deciziei ASF de retragerea a autorizației de funcționare, cât și pe cea de suspendare provizorie a oricărei proceduri de executare silită.

„Prin revocarea licenței Euroins România, ASF a desființat un ecosistem economic care a menținut mii de locuri de muncă în toată țara, direct și indirect, și a păgubit bugetul de stat de sute de milioane de lei reprezentând venituri din impozite, contribuții la asigurările sociale și alte taxe și comisioane. Euroins Insurance Group face demersuri astfel încât ASF să revoce această decizie, în condițiile în care aceasta a afectat o companie deținută și susținută de un grup financiar puternic, BERD, și cu o poziție financiară solidă, cu toate taxele datorate plătite la timp”, transmitea Euroins Insurance Group (EIG), în comunicatul de presă din 11 aprilie în care anunța că a depus pe rolul Curții de Apel București o cerere suspendare și anulare a deciziei Consiliului ASF din 17 martie 2023, prin care i s-a retras autorizația de funcționare liderului de pe piața RCA, a transmis compania-mamă.

Consiliul ASF a decis în 17 aprilie să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Argumentele Euroins

Convocatorului Adunării Generale a Extraordinare a Acționarilor (AGEA), consultat de Gândul, arată că Euroins România Asigurare – Reasigurea a demarat, după propriile analize privind situația financiară, procesul de intrare în insolvență, prin intermediul administratorului interimar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) separat de procedura anunțată de ASF când a retras și autorizația de funcționare a liderului de pe piața RCA din România.

Asigurătorul scos de pe piață motivează cererea prin scăderea accelerată a activelor lichide ale societății ca urmare a executărilor silite pornite împotriva societății, respectiv 2.114 dosare execuționale între 17 martie – ziua deciziei ASF – și 18 aprilie și obligațiile de plată scadente ale societății la data de 20 aprilie. Mai mult, Euroins menționează și eșecul demersurilor de a suspenda decizia ASF – acțiune respinsă de Curtea de Apel București pe 24 aprilie, dar și de suspendare provizorie a oricărei proceduri de executare silită, respinsă de un complet al Tribunalului București în 20 aprilie. Această sentință a fost atacată de Euroins la Curtea de Apel București, care a dat termen de judecare în 22 mai.

Convocatorul ședinței AGEA, programată pentru 30 mai 2023, include astfel pe ordinea de zi și mandatarea conducerii societății – respectiv FGA în calitate de administrator interimar reprezentat prin Călin Rangu, să efectueze demersurile necesare și să depună cererea de deschidere a procedurii insolvenței.

Traseul pierderilor

ASF a formulat deja , pe 21 martie, cerere în instanță pentru falimentul Euroins, care are termen la Tribunalul București vineri, 28 aprilie.

Aproape 2,2 miliarde de lei, deci peste 445 de milioane de euro, lipseau din conturile Euroins România încă de la jumătatea anului trecut, iar controalele și sancțiunile succesive ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nu au dus la remedierea abaterilor majore constatate, ceea ce a condus la decizia Consiliului autorității de reglementare de a-i retrage autorizația de funcționare și de a constata starea de insolvență a societății care era lider pe piața RCA. Peste 2,8 milioane de clienți au cumpărat polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) de la Euroins, liderul pieței pe acest segment, cu 39,5% din totalul contractelor în vigoare la data de 31 decembrie 2022, conform datelor preliminare consultate de Gândul.

Românii care au polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) încheiate la Euroins au început să trimită Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) cereri de răscumpărare, la scurt timp dup ce ASF a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce este important de reținut este că în acest moment polițele RCA ale celor peste 2,8 de milioane de clienți ai acestei societăți sunt valabile, în cazul în care nu le-a expirat termenul. (Vezi PROCEDURA aici.) Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare. Astfel, plățile efective vor începe să fie făcute din 17 mai.

FGA a recepționat, începând cu 17 martie – data ridicării licenței de funcționare a Societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA și până la 23 aprilie, 8.939 de cereri de deschidere dosare daună, din partea potențialilor creditori de asigurare ai societății menționate. Dintre acestea, Fondul a înregistrat 6.317.

De asemenea, în aceeași perioadă, FGA a recepționat 54.590 de solicitări pentru categoria cereri de plată. Dintre acestea, au fost înregistrate 16.743 cereri de plată pentru acordarea despăgubirilor/indemnizațiilor-Anexa 10  precum și 6.140 cereri de plată pentru acordarea restituirii de primă-Anexa 9. Un total de 22.883 de cereri au fost înregistrate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Valoarea voucherelor de vacanță a ajuns la 1.600 de lei, în acest an! Cine sunt...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
S-a decis plata. Banii se transferă direct în cont din 27 iunie. Cine sunt românii...
Un nou ITP pe capul șoferilor. Amenzile sunt uriașe
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) Cele mai importante momente din istoria jocurilor de noroc
×